adscode
adscode
adscode

1.0 Motor Araba Alınır mı

bir motorun sürüş özellikleri viteslere göre üretebildiği tork ve beygir gücünden ibarettir

1.0 Motor Araba Alınır mı

eğer günümüzün 1.0 motorlu bir aracı, otuz yıl öncenin 2.0 bir aracı ile benzer ağırlığa, benzer tork ve hp verilerine sahipse , benzer sürüş özelliklerine sahiptir.

şimdi bakalım. günümüzün öyle turbo falan da olmayan, düşük torklu, düşük hp'li bir hyundai i10 u ile; 1980 model, 2 litre motora sahip bir ford taunus'u karşılaştıralım mesela. daha da netleştirmek lazım. hyundai i10daki motor üç silindirli, 1 litre kappa motoru. alüminyum silindir kapaklı, toplam kuru ağırlığı 75 kg. 70 ps güç ve 97 nm tork. ford taunus'taki motor ise 2 litre pinto. fabrika kodu ile tl20l. 57 kw (76 hp) ve 2800 devirde 115 nm tork.

sonuçta, verdiğim örnekteki motorlar oldukça benzer verilere sahip, hatta kağıt üstünde taunus biraz daha iyi verilere sahip, ama arada ufak (!) , çok önemli bir fark daha var: hyundai modeli 933 kg ağırlıktan başlıyor, ford taunus ise 1.480 kg'dan başlıyor. en önemli fark bu ama tabi farklar bunlarla sınırlı kalmıyor. hava sürtünme katsayısından, güvenlik özelliklerine, fren mesafesinden, dönüş çapına aralarında en ufak benzerlik olmayan iki farklı araç söz konusu.

elma ile armutu karşılaştırıyorum biliyorum. ama armut iki litre. oluk oluk benzin yakıyor. ve ortaya yarısı kadar zıpkının gücünü ancak çıkarabiliyor. bunun sonucu da vitesler arası hızlanma, 0-100 km hızlanma gibi verilerin tamamı o küçücük motorun lehine. hem de bir hayli. yani bir litrelik hyundai'den inip iki litrelik ford'a binseniz, alacağınız his arabadan inip kağnıya binmek gibi bir şey olur.

demek ki neymiş? bir litre iki litre faso fiso. bir aracın sürüş özelliklerini sadece ve sadece motorunun, karoserinin ve teknolojisinin verileri belirler.


bir litre motor ile şehir içi, şehirler arası birkaç kişisel tecrübem
1. benzinli motor ama şehir içinde bile şaka gibi az benzin tüketimine sahip. en yüksek devirlerde kullandığımda bile yüz kilometrede altı litrelik tüketime ulaşmak mümkün değil. şehir için trafiğinde arada kendinden büyük motorlu araçlarla kapışabiliyor da, hızlanacak fazla mesafe olmadığı için bmw'lerle, mercedes'lerle aynı vakitte varıyoruz gittiğimiz yere. ama benimki hızlı yavaş, dönüp dolaşıyor 5.6 litre tüketimi yakalıyor. şehir içi bir tutum canavarı.

2. şehirlerarası yolda sabit hızla 3.7 litre gibi komik verilere ulaşılabiliyor ama kusura bakmayın, yavaş kullanmak beni bayıyor. o yüzden radarın olmadığı yerde benzini takmadan 150 km/h ile gidiyorum. ilginç bir özellik söz konusu. motor hızlı gidildiğinde bile az yakıyor . 1.6 litre , tasarruflu diye tanıtılan bir motorun, 150 dendiğinde oluk oluk benzin içmesine alışmış biri olarak, bu bir litrelik motorun en sevdiğim tarafı bu. tasarruflu kullanmak gibi bir dert yok, çünkü nasıl kullanırsam kullanayım, tasarruflu veriler çıkıyor ortaya.

3. şehirlerarası dere tepe en ufak sıkıntı yok. sadece gerektiğinde hızlı vites küçültmeyi bileceksin. tepeye beşinci vitesle tırmanmaya kalkmadıkça boğulmuyor motor.

4. üç silindir motor kolay eskir söylentisini de yüz bin km'de gözlemlemedim. bilmiyorum, belki ikinci yüzbin içinde eskiyecek. ama daha önceki arabalarım bu km'ye kadar onlarca sorun çıkarmıştı. nazar değmesin, üç silindir şimdilik sıfır sorun, yüzde yüz verim.


öncelikle bu motor alınır mı, alınır. şehir içinde kullanılacaksa alınır
dur kalk trafikte maks. tork devirleri alt devirler olduğu için çok yakmazlar. b segmentinden alınabilir. kasa hafif de olması gerekir ki kasayı çekebilsin, rampada bayılmasın.

ayrıca tork sadece motorla ilgili bir şey değildir. vites kutusu da burada önemlidir. bu araçların vites oranları torka sahip olmak için kısa oranlı olur, dolayısıyla şehirler arası hız sınırlarında gitmek için yüksek devirlere çıkmak gerekir. bu da zaten güç elde etmek için yüksek basınçla çalışan motoru daha fazla yormak, motor gürültüsü ve küçük bir motordan beklenmeyecek yakıt sarfiyatı demektir. gerçi 7 vitesle falan da hallettiler bu mevzuyu. uzun yola pek gelemezler.

yol dedik, yüksek hız da yapılamaz. turboyu alt devirlerde hemen devreye girecek şekilde ayarlanır. bu yüzden bazı arkadaşlar "aeebi turbo la yok diyoruz anlamıyor musunuz" derler. ama bu sefer de üst devirlerde boğulur. 140'ı geçince tıkanır arabası.

ama şunu tekrar belirtmek istiyorum ki, şehir içi kullanımda biçilmiş kaftandır. alınacaksa ecoboost kraldır. ibiza'lar için de güzel şeyler duydum. hafif olan seçenekleri değerlendirin.


ben aldım bundan geçen sene
çoğunlukla bahsedildiği gibi turbo da değil üstelik aldığım araba; 1.0 atmosferik seat ibiza. 75 beygir. bir senedir kullanıyorum. şehir içi, uzun yol, alabildiğine yokuş, köy yolu vs. her yolda sürdüm diyebilirim. öyle uçayım kaçayım, makas atayım profilinde birisi değilim; sakin kullanırım aracı. bu açıdan yakıtı da çok iyi, o yönden de yüzüm güldü. vergisi de düşük. yaşadığımız ülke şartlarına göre alınabilecek en mantıklı arabalar bunlar artık.

araç almadan önce fikir olsun diye buralara bakan oluyordur mutlaka. onlar için söyleyeceğim şey: otobanda ne kadar çok araç sollarsanız o kadar çok ödül almıyorsunuz. yaptığınız selektör sayısına göre yiyeceğiniz küfür konusu ise doğru orantılı. :)

motorunuz ne olursa olsun, kazasız belasız sürüşler.


1.0 motorlu araç performans açısından hiçbir eksiklik hissettirmez
farklı hacimlerde motora sahip birçok araç kullanmış bir kişi olarak atmosferik yüksek hacimli motora sahip bir arabadan ziyade, 1.0 turbolu bir araba kullanmayı tercih ederim.

- aracın ömrü diğer araçlar gibidir; yok piston patladı, krank sardı, kol kırıldı gibi olayların başınıza gelme ihtimali diğer araçlarla aynı seviyededir. bu araçlar dizayn edilirken dayanım testleri yapılır ve belirli kalite standartlarını karşıladıktan sonra piyasaya sürülür. aksi takdirde belirli km'yi geçmiş tüm araçların hata vermesi gerekir ki böyle bir durum yok.

- kullanıcı yorumu yapmak gerekirse de 1.0 golf ile kısa bir süre geçirdim ve bu süre zarfında performans olarak memnun kaldım. en yüksek hız olarak 210 km/s gördüm. bunun dışında torku da normal kullanıcıları tatmin eder. şu an için ise uzun bir süredir 1.2 nissan qashqai kullanıyorum. performans olarak tam tatmin etmese de suv kasasına göre oldukça yeterli bir performans sunuyor.

- düşük hacimli motor, performans aşığı sürücüler için değildir. ben sol şeridi kimseye bırakmayayım, bastım mı uzasın tarzı bir düşünce yapısı olanlar zaten hiç düşünmesin. 1.0 motorlu araçlar normal kullanımda performans olarak tatmin eder, vergi avantajı vardır, sakin kullanımda yakıt tasarrufu sunar.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder